Utbytesstudent i  Australien !

Tiden rusar iväg

Tiden försvinner snabbt förbi och bloggen blir väldigt lidande av detta men ska försöka uppdatera er om vad som hänt. Förra tisdagen gjorde jag svenska köttbullar för 16 pers. När jag berättade detta för mamma och pappa skrattade de glatt åt mig och önskade lycka till, nu förstår jag varför de gjorde det. Efter 210 köttbullar, grönsaker, brunsås och potatis var jag hyfsat utmattad men alla älskade det och det var en helt underbar kväll. Det var alla mina tre värdfamiljer plus min kontaktperson. Jag kan ju dessutom tillägga att vi slog värmerokord denna dag då det var 46 grader varmt. 

På torsdagen åkte vi till Rainbow valley för att fira mina värdföräldrars 32 åriga bröllopsdag. Det är en sten som har förändrats p.g.a regn, vind och ja vädret i allmänt. Det var en väldit mysig kväll. 

På fredagen var jag ute med min värdsyster men det var ingen höjdare så vi gick hem igen. På lördag morgonen kl. 6 am var vi ute och klättrade mt gillen vilket vi ska göra fram tills att min värdsyster åker hem. 

I måndags var det Straya day som de kallar de. Andra namn är Australia day, stora supar dagar, bbq dagen och ja. Så vi började morgonen med att laga frukost till the old timers sedan åkte jag och min värdsyster till hennes kompis för att lyssna på top 100 2014 vilket är sånger man röstar på från 2014. Den som vann har jag aldrig hört förut så det var ingen höjdare men vi hade en underbar eftermiddag med bbq, lekar, bad i poolen väldigt lyckad dag. 

På tisdagen började jag sedan skolan, jippi... nä men det var bättre än jag trodde. Har endast fem ämnen detta året och de är nutrition, english, math, photography and video så det är kul. På tisdagen var det endast year 12. Så igår kom year 7 och de är så små, känner mig såååå gammal. Idag kom resten av skolan så nu är det full gång igen. Jag har endast 4 och en halv månad kvar här i alice springs vilket känns konstigt men jag ska ta vara på tiden så mycket som möjligt och bara njuta. 

Since i've been back

Vi har nu varit tillbaka i två veckor men känns mycket längre. Inte mycket som har förändrats. Jag stannade hos the Smiths för ännu en vecka innan jag flyttade över till min nya familj. Tankte var från början att jag skulle tillbaka till min andra familj som jag endast bodde med i 6 veckor men vi fungerade inte tillsammans så efter allt blev det bestämt att jag skulle flytta till min sista familj så här stannar jag hela tiden ut nu. Vilket känns väldigt skönt. Jag bli behandlad som en i familjen så det känns bra. 

Under första veckan vi var tillbaka regnade något enormt. Har aldrig sett så mycket regn som kan komma under så kort tid. Ja jag bor fortfarande ut i mitten av öknen. Vi har en flod som heter todd river. Den är helt uttrokad men p.g.a allt regn började floden rinna. Detta kan hända varje år men det kan också gå mycket längre. Vögar stängs av och hela stan väcks till liv. Väldigt häftigt och se! Bilder finns längre ner. 

Under förra helgen byte jag då värdfamilj. Just nu är det Ron and Fay och Thasi som är syster men hon flyttar hem till sitt hus på Gold coast slutet av feb. Under veckan har vi varit at Simpsons gap där det fanna väldigt mycket vatten från regnet. Vi hade BBQ där ute. Annars tog jag det mest lugnt under veckan.

Igår firade vi att jag har varit i Australien i 6 månader. Vi var  ute vid ett vattenhål som var helt fantastiskt. Det var helt overkligt att simma mitt ute i öknen med vattenfall. Det var som en pool på olika höjder som man kunde klättra upp för. 


Todd river med liten regn 


Början av flowing todd river Fullt med vatten 


Det var lite från mig, hoppas ni har det bra hemma! xxx 

Vecka 4

Dag 21 

Det var åter i bilen igen för att fortsätta resan till Gold coast. Det blev endast 4 h i bilen vilket var väldigt skönt. Väl framme träffade vi uncle Simon som är Adis bror, hans fru Alli och deras två barn Grace and Harvey. Allis mamma var också där. Vi hade lunch i deras lägenhet som är på markplan vid stranden, underbart! I julklapp fick vi biljetter till cricket i Brisbane så alla killar plus jag och Hannah åkte dit. Jag var först väldigt skeptiskt och tänkte att det blir väl lika tråkigt som på tv men det var väldigt kul! Skulle inte sätta mig framför tv:n och titta på det men live var en helt annan sak. Hela atmosfären var otrolig!! Det var Brisbane heat vs Melbourne Stars. Brisbane vann med en poäng så det gjorde det hela lite mer spännande. Det var 26,788 i publiken. Sedan åkte vi tillbaka till vår lägenhet på gold coast. 

Dag 22 

Dagen började på stranden i de gigantiska vågorna. Vilket var super häftigt men man trodde typ man skulle dö var och varannan minut eftersom det är så mycket strömmar och vattnet bara pressar ner en under vattnet. På eftermiddagen åkte vi till ett shoppingcnter så fick med mi nytt smink, alltid lika kul. 

Dag 23

Jag gick upp tidigt för en pw men det visade sig vara på tok för varmt så gick tillbaka och la mig vid poolen istället. Låg inte där speicellt länge heller. På eftermiddagen åkte vi till ett annat shopping ställe. Killarna såg the hobbit och vi tjejer fixade naglarna för nyår. 

Dag 24 New year's eve

Idag var det nyårsafton och det känns så konstigt att för ett år sedan visste jag att jag skulle som utbytesstudent men hade ingen aning om vart eller vad jag ens kunde förvänta mig. Vi gick alla upp väldigt tidigt för att bada på stranden. Det var super fint väder och vågorna var perfekta inte alls som första dagen. Efter ett par timmar där gick vi upp till poolen och hade nips and dips. På kvällen satt vi vid Uncle simons lägenhet och hade skaldjur med ljudet från vågorna och en stjärnaklar himmel. Så avslutet på 2014 spenderades på bästa sätt och 2015 börjades med raketer, dock inte alls så mycket som i sverige men jag hade velat vara i Sydney för dem raketerna är helt amazing. 

Dag 25 

Jag var uppe tidigt för att gå min morgon pw. Idag blev det längre runt och mycket bättre. Det blev trapptränng och backträning. Sedan låg jag vid poolen igen, underbart väder och livet rullar på. Vid lunch åkte vi till surfers paradise, oj vilket ställe och som jag älskade det! Storstad med massa snygga killar och lång strand! Ett av dem ställena jag hade kunnat tänka mig och bo på efter studenten. Vi åt lunch på surfers paradise beach club och sedan låg vi på stranden. 

Dag 26 

Idag var det sista riktiga dagen vi hade på gold coast så vi hyrde en BBQ båt som vi var ute med på tweed river. Det var the Smith family och Adis bror med family. Vi fiskade och badade och hade en väldigt mysig dag. På kvällen var där en mat marknad på andra sidan gatan med mat från delar av världen vilket var himla kul och se. Så vi hade en typ av stark kyckling med ris i en wrap, väldigt gott. 

Dag 27 

Idag var det dags och säga hejdå och börja resan tillbaka till Alice. 1/3 är gjort vilket är 10 h i bilen. Jag var redan trött på det för det ända så finns och se är spinifex och röd sand. Vi stannade över natten i Charlesville. 

Dag 28 

Åter i bilen igen för 12 h. Vi stannade i mount Isa vilekt är en gruvstad. 

Dag 29 

Åter i bilen igen för 12 h..... Men nu är vi äntligen tillbaka efter 4 underbara veckor då jag har fått sett så otroligt mycket som jag aldrig ens hade kunnat drömma om! Under de 3 dagarna i bil såg vi runt 30 bilar och lastbilar, 500 döda kängrus, emus, wild turkey, eagles, goannas och en massa andra djur. Det är först nu som man faktiskt förstår hur stort Australien är och hur stor yta som är helt tom. Bilder från mitt äventyr finns på Facebbok under albumet 7,6,5,4,3,2,1. 

Vecka 3

Dag 15 
Jag vaknade hyfsat tidigt tidigt för att gå min morgon pw. Vilket underbarrt ställe, det såg väldigt annorlunda ut till allas förvåning. Stranden var ganska liten men vyn var över stora kullar och det såg väldigt harmoniskt ut. När jag kom hem åt jag världens godaste mango, finns inget bättre en varm sommardag. Alla andra låg fortfarande och sov så jag gick ner och solade och badade på stranden men det blåst väldigt mycket och jag som är anti sand gick upp igen. På eftermiddagen kollade jag och Aimee runt i stan. Väldigt lugn men välbehövlig dag efter den stora reunion med alla nya människor. 

Dag 16 
Regnet öste ner och det blixtrade och åskade som aldrig förr. Så vi bestämde oss för att åka till shoppingcentret. Inte det bästa vi varit på så vi mest strossade runt och kollade i butiker. 

Dag 17- Christmas eve 
Idag var det julafton vilket kändes så overkligt. Hemma är det kallt och regnigt men här är det sol, 33 grader och livet leker. Vi åkte till en strand som heter one mile där alla surfarna är i detta område. Vattnet var kallt men man vande sig. Väldigt härligt dag och jag bara njöt även om det ä tufft och vara iväg från familj och traditioner. 

Dag 18- Christmas day 
OJ vad annorlunda det har varit!! Vi firar juldagen och inte julafton. Blev väckt av min crazy lillebror Caleb 6.30 AM då han hoppade runt, slängde kuddar och berättade att alla skulle upp, det var ju jul. Ska kanske nämna att Caleb är 15, hahah. Alla gick upp och satte sig runt vår "Julgran" som är en dekoartion vi har gjort på fönstret. Jag fick en hat, parfym, berlock till mitt pandora armband, två tröjor, tidingar, cocktail mix och lite andra trevligheter. Vi hade därefter ägg och bacon till frukost. Sedan var det filmdags, minns inte vilken vi såg för jag somnade förmodligen, haha är inte så bra på att se film vilket alla vet som känner mig. 
Till lunch hade vi räkor, lax, ham, turkey, sallad, oyster, mango sallad och spenat dip. Alls hade matkoma efteråt så vissa somnade och vi andra började med ett pussel över sydney på 1000 bitar. Jag gick en pw och på kvällen hade vi dessert till kvällsmat. Därefter var det dags för Sound of music. En väldigt mysig jul med en mysig smith familj. 

Dag 19- boxing day 
Jag var ute på min vanliga morgon pwnär jag kom hem så skulle familjen ut och klättra upp till ett utsikts ställe så det var på med löparskorna igen och upp gick vi. Det var underbart fint och helt magiskt. När vi kom hem tog vi badkläderna och åkte iväg till en större strand som var väldigt trevlig. Vi stannade dock inte så länge för på kvällen skulle vi till restaurang som jag gav the smiths i julklapp. Det var en mysig liten italiensk resaurang med lovely seafood. Det blev ett underbart slut på veckan i Shoal bay. 

Dag 20 
Idag var det tillbaka i bilen.... Tanken var at vi skulle åka i 5 h för att sedan stanna och bo över på ett hotell men traffiken var helt hopplös så istället blev det 10h i bilen. När vi sedan kom till stället vi trodde vi skulle bo på fanns det bara ett ko stall så alla fick väl lite smått panik men vi skrattade så vi inte visste vart vi skulle ta vägen.  Att hitta ett hotell fö 7 pers är inte alltid det enklaste men det visade sig att vi kommit fel, tur det men det nya stället var som att gå tillbaka 70 år i cowboy världen men det var häftigt och se och även nyttigt. 

 

Fortsättning på vårt stooora äventyr

Ledsen att uppdateringen har varit så dåligt, det har hänt väldigt mycket så orken har inte riktigt funnits där men här kommer en fortsättning på vårt äventyr. 

 

Dag 12 

Att vakna med vyn över Sydney är oslagbar! Ohh vad jag vill bo i en storstad!! Jag gick upp tidigt för att gå till shoppingcentret över gatan. Det var gigantiskt och jag blev helt lost där inne. Jag fick med mig två nya nagellack från OPI och en australiensisk flagg till mitt armband. Jag fixade även mina naglar med Aimee and Adi. Efter shoppingen var det dags för helgens höjdpunkt, familyreunion. Vi bor på ett ställe som heter point wolstoncraft, vilket är typ som en lägergård med olika sektioner där folk bor men mycket finare. Steve, min värdpappa har som tidigare nämnt 8 syskon, de flesta har barn och barnbarn så totalt var vi 90 pers som endast är familj vilket är helt underbart. Kändes som den filmen, fullt hus igen. Stället låg vid en river och där fanns alla möjliga sport man kunde göra. På kvällen hade vi barbie och det blev en hyfsat tidig kväll. 

Dag 13 
Dagen började med lawn ball. Det var olika lag som spelade mot varandra. Jag var me Hannah och Aimee och vi spelade mot Steve, Caleb och Jeff som är kusin. Gissa vem som vann!? om inte the girl power, alltid kul och vinn mot Steve. Efter det kom vi tillbaka till rummen och hade lunch och sedan kom tomten. Alla hade varit snälla i år så även jag fick en julklapp. Det känns alltid lite extra speciellt när man kommer som utomstående och ändå får present av nana and pop som är farmor och farfar. Efter det spelade vi cricket, haha. Jag som aldrig har haft någon känsla för bollsporter och alla var väl lite runda under fötterna gick det väl ingen höjdare men jag klarade mig kvar ett bra tag och det var bra underhållning för de som kollade på, haha. På kvällen var det julbord vilket är väldigt annorlunda här så det var tigerräkor, julskinka, sallad och bröd. Underhållande kväll med powerpont och tal. 

Dag 14 
Idag var det avsked och familjefoto. Sedan var det in i bilen igen för vidare mot Shoal bay där vi spenderade en vecka. Mer uppdatering om det kommer senare. 

Andra veckan

Nu är jag tillbaka i Alice springs igen. Blandade känslor, har haft en helt fantastisk resa och sett så mycket så lite tråkigt att vara tillbaka men har räknat ut att jag endast har runt 12 veckor kvar i Alice för alla resor. Här kommer en fortsättning på vad vi har gjort varje dag det kommer dock i fler inlägg annars blir det väldigt mycket. 

Dag 7 
Idag lämnade vi Albury för att åka till Holbrook där ani Julie bor ( Adis mammas syster) Hon bor på en mysig liten gård. Vi stannade här över lunch och fika för att sedan lämna delstaten Victoria och åka till ACT (canberra). Så den natten och fyra framåt bodde vi hos uncle Chris  som är Steves bror.

Dag 8 
Idag var det en väldigt lugn morgon något som jag har lärt mig är att australienare är väldigt layback och ingen stress. Allt går i sin egen lilla takt, NT är värst men det är väldigt lika i hela Australien. Ta vara på tiden tror jag är ett förglömt utryck här. Efter lunch var alla ur sängen och vi åkte till Qyestacon som är ett naturetenskaps museum med olika experiment som man kunde test. Det var många experiment som gjorde hjärnan väldigt confused. På eftermiddagen åkte vi till Chris son och hälsade på hans familj. På kvällen hade vi BBQ med steves syster, barn och barnbarn, Chris och hans barn och barnbarn. 


Dag 9 
Idag åkte vi bil i 3h till Steves föräldrar i Cowra där Steve växte upp. Jag, Aimee, Lachlan och Hannah stannade hos Nanna och Pop medan resten av famljen åkte och kollade på boardingschool till Caleb. Vi gick även och hälsade på hos Steves andra broder, ja där är många syskon så många som 9 stycken... haha. Det var en mysig och lugn dag för att sedan åka tillbaka till Chris i Canberra. 


Dag 10
Idag var det shopping som stod på schemat. Vi började med ett shoppingcenter i centrum och där köpte jag ett nytt mobilskal. Vi träffade Chris dotter och hennes mamma i köpcentret så vi åt lunch med de och därefter åkte vi hem för att lämna allas shopping för att sedan åka till DFO som är märkessaker till ett reducerat pris. Jag fick med mig ett par sandaler som är super snygga. Alla var helt slut efter en dags shopping så vi åkte hem och det blev en tidig kväll.  

Dag 11 
SYDNEY!! Idag lämnade vi ACT för att åka till New south wales. Vi anlände runt 3pm innan dess besökte vi Calebs nya boadingschool som han fick plats på. Tråkigt att han lämnar men vet att han kommer få en fantastisk tid och kommer ju se honom igen. Den skolan är väldigt annorlunda till svenska skolar för det är en pojkskola och mycket fokus på sport vilket passar honom utmärkt. 
När vi kom till Sydney checkade vi in på hotellet fär vi har utsikt över hela sydney, fantastiskt. Detta var nog det bästa hotellet vi bodde på under hela resan. Vi åkte därefter in till city och kollade operahuset därefter var det dags för mig och Lachlan och klättra harbour bridge som vi fick i födelsedags present. Vi gjorde kvällsklätringen och får du chansen att åka till sydney tycker jag lätt du ska klättra harbour bridge för det var helt fantastiskt och leendet på mina läppar när vi var klara var svårt och ta bort, var helt hög på livet.

Resten av resan kommer senare, ha det så bra! puss 

 

 

 

Upp