Utbytesstudent i  Australien !

MacDonell Range

Jag är väl inte den bästa på att skriva här på bloggen men försöker uppdatera er en gång i veckan iaf. Förra veckan var Uncle Danny och hans fru här. De kom på fredagen och lämnade i onsdags. I onsdags kom en ny familj och ska stanna här till på tisdag nästa vecka. Alltid fullt hus! 

I lördags var vi och klättrade på MacDonell, trevligt men tufft! Kändes skönt och röra på sig för en gång skull. I söndags var vi på ett ställe kallat Fink, varje år i juni ör det en stor crosstväling med massa bilar, cross och andra motorfordon. Folk campar hela vägen så vi var bara ute och kallde hur det såg ut. Förhoppningsvis ska vi ut och campa där nästa år. 

 

I måndags började jag på ett gym kallat get physical och det kändes så bra! Så har nu en månad där och kommer spendera mycket tid, haha. I tisdags var jag och provade en häst som heter Princess. Hon var heltokig och försökt slänga av mig hela tiden men det gick bra och har även ridit henne idag igen. Det gick mycket bättre idag så ska rida 2 gånger i veckan. 

 

Skola rullar på som vanligt. I onsdags var det Reading day då folk klädde ut sig till olika figurer. Vissa hade verkligen gått in för det, så himla roligt och se! 

 

I morgon fredag åker jag till Adelaide, ska bli så kul! Ska träffa de andra utbytesstudenterna i distriktet. Så det blir en två timmars flygresa för en heldag med utbytisarna på lördag för att sedan flyga tillbaka på söndag morgon. Berättar mer om helgen på söndag när jag kommer hem igen! 

Hoppas ni har det bra hemma! Nedan ser ni bilder från vandringen. 

 

 

Lillsis Hannah 

Delar av familjen Smith+ mig 

Kängru i det vilda, tredje jag ser här 

Min första wallabi, ser ut som en liten kängru och så söt! 

Alltid något som händer

Oj, vad det händer saker hela tiden! Förra veckan gjorde jag köttbullar med brunsås, oj vilken succé det blev! De älskade mina köttbullar öven om jag tyckte att de inte var lika goda som hemma menmen de var goda ändå! Brunsåsen hahah oj va konstig den blev, men det var första gången någon gjorde sås här så alla älskade såsen. 

 

I måndags var jag på jazz klass, haha! Det var faktiskt super kul och oj som jag skrattade. Det var jag och en familjekompis som var där och det var så himla skönt och sträcka ut kroppen. Har inte tränat sen början av juli men ska ta tag i det och börja på gym nästa vecka. Ska även börja rida igen. Ska testa en häst på tisdag och se hur det funkar. Om det funkar bra ska jag börja rida ett par gången i veckan. Har verkligen saknat det så det ska bli kul. Idag börjar även touch football, jag är med i ett team med mina syskon så vi får väl se hur det går. 

 

Idag i skolan var det en annorlunda lunch. Vi har olika tutorgroups vilket är som en mentorsgrupp. Varje mentorsgrupp fick varsitt land. Dessa länder är kategoriserade i värld 1,2,3 och 4. Om man är i kategori 1 fick man mc, bigmac. Det var endast två grupper som fick det. Kategori 2 fick stektris och det var 8 länder. Kategori 3 fick en påse med ris och var tredje person fick rent vatten. Det var 18 länder i denna kategori. Kategori 4 fick ris i handen och vatten över det. Det var 8 länder som fick detta. Detta är för att symbolisera hur människor i världen har det. Det är mer än 4000 människor som varje dag dör av hunger. Så idag har det varit mycket fokus på detta, vilekt har varit väldigt intressant och lärorikt! 

 

Idag har jag varit här i 5 veckor och oj vad tiden går snabbt! Händer alltid något! så kul!! 

 

Hoppas ni alla har det bra hemma! 

Henley- on- todd

Haha vart ska jag börja?!

I lördags var det upp vid 9, på med min navy dräkt för att sedan ner på stan för att hoppa på vår båt för en parad genom stan. Som ni ser på bilden nedan är jag ren och fin innan hela kalaset drog igång. Efter paraden kördes båten ner till todd river. Todd river är vår flod som "rinner" genom hela Alice men där är inget vatten i förutom när det regnar riktigt kraftigt under en längre tid, vilket nästan aldrig händer. 

Dagen fortsatte med tävling i rivern så som båtrace utan båten. Många hade själv byggt sina båtar vilket var himla kul och se när de sedan skulle springa i dessa. Vi var med i en tävling där man var 8 personer som skulle spring i en båt. 

Därefter såg jag, hannah och Adi rugby för att caleb, min lillebror spelade grand final som han vann! 

 

Sedan var det den stora happening för dagen - the battle! Det är 3 båtar som medverkar, navy, piraterna och vikingarna. Dessa representerar de 3 olika rotary klubbarna i stan. I dessa båtarna har man kanoner, flower pollution, vatten ballonger och vattensprutare. Ja som ni kan se nedan är det ett hav av alla dessa saker och det är såååå himla kul! Jag vill göra det igen!! Det pågår i 12 min och ja det är bara så kuuul! Efteråt ja, man ser ut som ett troll och det är kallt men så värt det. För första gången i historien var Navy de vinnande laget!! Så detta firades stort eftårt med vip och allt som hör där till. 

Jag är väldigt lyckligt lottad som fick vara med på båten för det är otroligt svårt att få vara det! Underbar dag som jag gärna hade upplevt igen men aldrig ska man säga aldrig vem vet. 

8- mannabåtrace 

GO NAVY!! 

The battle 

Det vinnande teamet! 

 

 

Fotodag

Idag åkte jag och min fotografiklass ut till Owen Springs där vi ska campa på fredag men tyvärr kan jag itne följa med för att på lördag är det henley on todd vilket det kommer ett inlägg om senare. Vägen var som en berg och dalbanan och borde inte ens kallas väg för det var det verkligen inte! Men det var roligt och se hur det ser ut i outbacken här. Min lärare berättade även att nästa termin ska vi till Sydney och Melbourne!! Fick även reda på att under sommarlovet ska jag och familjen till New south wales i en månad. På fredag är det winter carneval, vilket jag ännu inte vet vad det betyder men det ger sig. Hoppas ni har det bra hemma! 

Den bästa av alla vägarna! 

 

 

3 veckor

För lite mer än tre veckor sedan stod jag på Arlanda och hade ingen aning vad som väntade mig. Med blandade känslor sa man hejdå och sedan försvann all trygghetszon. Idag har jag varit i Alice Springs i 3 veckor! 3 hela veckor, kan inte riktigt fatta det. Det känns som mycket längre! Det har hänt så himla mycket under dessa tre veckorna att det är svårt och smälta allt. Jag får se och uppleva så himla mycket, träffar nya människor hela tiden, en helt ny stad och ett nytt sätt att spendera min tid. Jag är väldigt glad som får vara med om detta. 

 

Har glömt och berätta en sak. Jag har ju berättat lite om abourginerna här. De lever i olika små communitys typ som ett samhälle där de har sin egen kryka, mataffär och dylikt. I varje samhälle kan det bo upp till 600 personer har jag för mig men i en familj kan det var upp till 60 personer. Alla dessa olika små samhällen pratar sitt eget språk och de olika samhällena förstår inte varandra utan det är bara folket i det samhället som förstår varandra. Förra veckan när vi var på Harts range, finns där en community. Detta är 350 km utanför Alice så det enda som finns där är öken, polisstation, lärare, skola och ett 30 -tal hus. Ingen får åka in där om man inte bor där ett känner någon som bor där. Jag fick möjligheten att följa till communityn. OJ säger jag! Mannen berättade för mig att detta var en väldigt moderna och bra community men då ska ni veta att husen består att plåtpannor, det ligger smuts överallt, inga fönster direkt, det är kallt inne i husen under vinter (ungefär 0 gradigt) , mycket vildhundar och med andra ord ett väldigt fattigt ställe. Han berättade även för mig att han har 18 brödrar som han vet om och även X antal systrar. Det är stor skillnad på en vanlig "svensson familj" och en abourgin familj. 

 

Det var allt för mig. Hoppas ni har det bra där hemma!!

 

 

 

 

Harts range

I fredags begav vi oss ut i australiens outback, 3.5 timmar på en raksträcka som första bilden under visar. Vi skulle till ett ställe kallat Harts range, som är en camping där det varje år hålls en massa tävlingar så som hästrace, rodeo, sprint o.s.v. Väl där satte vi upp tält, kök, stolar, bord och allt därtill. Första natten var FRUKTANSVÄRD och jag tänkte att jag går hem till Alice spring igen, aldrig att jag stannar här. Det var super blåsigt, iskallt, tältet lyfte och det var endast 0 grader ute. Det blev dock bättre, lördagen erbjöd hästrace, hjulrullning- där vi kom tvåa men borde ha vunnit för de andra fuskde, mys runt elden och senare på kvällen var det "p-party" vilket betyde att man var tvungen och klä ut sig till något med p. 

 

På söndagen var det fler tävlingar, så som kosvans kastning (tyngre än vad man tror) och dragkamp. På eftermidagen var det rodeo med vildhästar och tjurar. Kvällen var det mys kring elden. Måndagen var det nedpackning och hem igen. Det var en så kallad picnic-day så alla är lediga denna dagen. Idag har det varit skola som vanligt, många namn att lära sig. 

 

Det finns rätt mycket konstigheter här, i lördags åt jag ödla- det smakade som kyckling och var rätt häftigt men inget jag skulle vilja leva på. Jag har även ätit buschbananas vilket är gröna små bananer men smakar som kokos och är inget vidare men häftigt och testa. 

 

Jag har nog hittat en ny killtyp... hahhahha 

Här har ni mig kasta en kosvans. Luktar supervidrigt! 

 

Vårt lilla camping ställe

 

Upp